Vårdregister istället för sunt förnuft och professionalitet

Upprätta ett nytt centralt register föreslår Nordiska Rådets välfärdsutskott som ett sätt att komma åt att prickad sjukvårdspersonal cirkulerar runt i de nordiska länderna uppger Ekot i måndags.

Uppenbarligen brister det i många stycken då läkare och sjukvårdspersonal, trots dokumenterade exempel på bristande yrkesskicklighet och hårresande misstag, ändå har anställts på nytt.

Men är ett centralt register det första man tänker på när det handlar om att styra upp vårdens rekryteringsrutiner? Genom ett enkelt samtal med tidigare arbetsgivare hade dessa stolpskott kunnat avföras från rekryteringslistan.

Lämpligt hade varit om Nordiska Rådet koncentrerat sig på åtgärder som syftar till höja kvaliteten, eller kanske rentav etablera rutiner, för sjukvårdens rekryteringsprocesser istället. Det är något man kontinuerligt jobbar med i andra branscher, där finns inga krav på centrala register.

I själva verket skulle nog många uppleva det som mycket främmande om det skulle upprättas liknande branschregister över civilingenjörer, byggnadsarbetare, chaufförer, lärare eller andra yrkeskategorier. Hur ska det skötas, av vem, risker för fel och dataläckage mm? De integritetsmässiga aspekterna känns obehagliga.

Hanne Kjöller beskriver väl riskerna med att ersätta den personliga hanteringen vid en rekrytering med en anonym slagning i ett centralt register. ”Med ett telefonsamtal kan man dessutom få fram sådant som man inte får fram ur ett register. Som till exempel att personen alltid kommer för sent, att han är otrevlig mot patienterna och att han dessutom inte är särskilt yrkesskicklig.”

Men i vårdbranschen är fortfarande tanken om fördelarna med centralism och storskalighet stark. ”Läkarförbundet ser bara fördelar” kvittrar Läkarförbundets förbundsordförande Eva Nilsson Bågeholm.

Media: Dagens Medicin, Bloggar: Hans Åberg

Annonser

7 responses to “Vårdregister istället för sunt förnuft och professionalitet

 1. Jag trodde att vid alla anställningar, inom det privata och offentliga, man alltid tog referenser från tidigare arbetsgivare. Det är något sjukt med vården!!!

 2. Hasse,
  Hur många referenser anser du att man skall ta för att vara på säkra sidan?

 3. Dataläckage i vården. Om du bara visste…

 4. Fortfarande. Om du bara visste.

  Undrar om du läser det här? Och om du gör det, har du lust att göra något? Känner du att det är ditt bord, eller nån annans? Vems? Hur länge ska det pågå? Skulle du i så fall redigera bort det här inlägget om det smäller så att det inte syns att någon varnat dig? Tror du jag tagit någon kopia? Eller inte? Om du tar bort det syns det ju att du eller någon admin hos dig har sett det?

 5. Du läser nog inte här. Eller så gör du det och blundar.
  Fortfarande. Om du bara visste…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s