Hör man Puman* spinna igen?

Just nu valsar det runt hårresande exempel på människor som hamnat i uppenbar kläm när Försäkringskassan försöker tillämpa de nya reglerna för sjukförsäkringen. De rödgröna vill göra gällande att det är en medveten politik från Alliansens sida. Det är naturligtvis helt absurt att påstå något sådant.

Omläggningen av sjukförsäkringen initierades ursprungligen av den förra socialdemokratiska regeringen. Alla partier har varit överens om nödvändigheten att göra det. Det var absolut nödvändigt att göra något åt den situation som utan urskiljning varje dag stämplade ut hundratals människor till ett liv som sjukpensionär. Det insåg även socialdemokraterna men tråkigt nog vågade de aldrig gå fram med förslag till beslut. Istället blev det Alliansens sak att slutföra frågan. Alla borde hurra för det, inte göra billiga politiska poänger.

Över 750 000 personer var sjukskrivna eller förtidspensionerade när Alliansen tog över 2006. Antalet sjukskrivna har nu halverats från 200 000 till 100 000, antalet förtidspensionärer minskat från 550 000 till 490 000. Det är en bedrift som gagnar alla i Sverige. Mer än 150 000 personer som nu kan försörja sig själv är inte kattskit ens i en nations budget.

Vad gäller tillämpningen av det nya systemet så finns det uppenbarligen en hel del att jobba med. Men det finns inte någon lag eller skriven instruktion att Försäkringskassan ska kunna överpröva en läkares professionella utlåtande. Det finns ingen bortre gräns om man är sjuk.

Det måste vara Försäkringskassans sak att kontinuerligt jobba med tillämpningen och även att peka på felaktigheter och egendomliga konsekvenser av de nya reglerna. Att helt slaviskt tillämpa regelverket utan ett uns av reflektion och sunt förnuft ryms inte i deras uppdrag. Då skulle man lika gärna kunna automatisera processen. Tvärtom, så är ju den individuella prövningen en viktig del av reformen. Det handlar inte om att ”mata Puman*” längre, den skoningslösa process som stämplade ut sjukskrivningar på ackord under den förra mandatperioden.

Försäkringskassan måste därför förmås att utveckla sin handläggarkompetens i varje enskilt fall. Som myndighet har man ansvar för att reformer implementeras på ett bra sätt.

*Kassorna har inrättat ett system som kallas Periodisk Utbetalning Med Automatik, vilket förkortas PUMA. Att snabbt handlägga ärenden utan kontroller kallas av kassornas personal att ”mata puman”. (ur ”Jobbet är att mata Puman”; Patrick Engellau & Olle Rossander 2004)

Bloggar: Per Altenberg, Mark Klamberg, Jessica Ericsson 1, Jessica Ericsson 2Annika Beijbom, Erik Svansbo, Frank Thorén Hall, Rasmus Jonlund; Runos blogg, Helena von Schantz, Seved Monke

Se även Erik Ullenhags klipp på You Tube

Media: AB 1, Ab 2, Expr, Svd 1, DN, SvD 2

Annonser

8 svar till “Hör man Puman* spinna igen?

 1. Det är lätt att glömma att socialdemokraterna hade samma problem med försäkringskassan under sitt styre:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

  • Javisst, det här är ett problem som skär rakt igenom politikens gränser. Det är därför jag tycker det är lite tarvligt att göra partipolitik av frågan.

 2. Ping: Ge det tid | Tankar hos en Gråsäl

 3. Ping: Ge det tid | Tankar hos en Gråsäl

 4. Det är riktigt att det fanns problem innan också.

  Men, nej, det är inte fel att göra partipolitik av det. Det var nämligen på väg utredningar som skulle åtgärda det här. Nu har det i stället av allt att döma i stället blivit värre.

  Och att det blivit värre är såvitt jag kan se en effekt av den borgerliga alliansens alltför lättvindigt gjorda förändringar.

 5. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

 6. Ping: Runos blogg: Självklart ska svårt sjuka ha rätt till sjukpenning...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s