Varför ska man rösta på Folkpartiet?

Den här bloggposten lever fortfarande i sökmotorerna men skrevs ursprungligen inför valet 2010. Den håller än i sina generella ställningstagande. Sen gjorde jag en uppdatering inför EU-valet 2014 som finns här nedan.

Men, nu finns en färskare blogg om varför du ska rösta på Folkpartiet 2014 här och en annan om varför du ska välja Folkpartiet i landstingsvalet finns här.  Annars läs gärna hela vägen ner.

-::-


Jag gör en uppdatering inför EU-valet 2014, den ursprungliga bloggen skrevs inför riksdagsvalet 2010. 

Varför Folkpartiet i EU-valet?
Därför att Folkpartiet är det parti som hårdast driver och har drivit behovet av att samarbeta mer kring frågor som inte kan lösas på nationell nivå. Matfusk, antibiotikaresistens och djurhållningsfrågor är inte längre enbart en nationell angelägenhet. Vi vill etablera ett ”matens FBI” för att motverka fusk i matproduktion och djurhållning. Vi vill avveckla jordbruksstöden och styra om de pengarna till miljöinsatser istället. 
Internationell brottslighet med trafficking, narkotika- och människosmugglig är också frågor som inte längre kan lösas land för land. Vi vill inrätta en europeisk åklagarmyndighet för att mer effektivt kunna bekämpa den organiserade brottsligheten.
Asyl- och flyktingpolitiken kan inte heller lösas nationellt.  ”Internflyktingar” som t ex romerna är något som måste lösas på EU-nivå. Freds- och säkerhetspolitiken har i och med Rysslands annektering av Ukraina plötsligt blivit en europeiskt angelägenhet. Vi vill ha ett starkare samarbete kring försvars- och säkerhetsfrågor, vi vill att Sverige går med i Nato.

Slutligen –  valet handlar om att välja representanter som är skickliga och får saker att hända. Marit Paulsen har framgångsrikt drivit frågan om en gemensam djurhållningslag, Cecilia Wikström är en av de mest aktiva i Europaparlamentet, Jasenko Selimovic är statssekreterare för Integrationsminister Erik Ullenhag, tidigare chef för Radioteatern och själv ursprungligen flykting från Bosnien. Tre handlingskraftiga politiker!

#därförfolkpartiet

-::-

Så här i den sista skälvande valrörelseveckan så återstår snart bara de osäkra väljarna att övertyga. Alla de andra har redan röstat eller bestämt sig. För att övertyga behövs inte bara skarpa argument utan även att man hittar in i den mentala vrå där personens tveksamhet bor.

Det finns naturligtvis inget patentsvar. Svaret måste grundas i väljarens bakgrund, intresse och karaktär. Här har jag några förslag till svar.

Det ideologiska svaret: Folkpartiet förenar tron på individen och samhället och den enskildes rätt att bestämma över sitt eget liv. Alla ska ha möjlighet att förverkliga sina drömmar och idéer. Därför är en bra skola och kunskaper; antingen de sitter i huvudet eller i händerna, så centralt för oss. Kunskap är det mest grundläggande för att kunna styra över sitt eget liv.

Det emotionella svaret: Folkpartiet är hjärtat i den liberala borgerligheten, alltid beredda att slåss för de utsattas, svagas och bortglömdas rättigheter och möjligheter till bättre livschanser och framtidsutsikter.

Folkpartisten till sin karaktär: Folkpartister är genetiskt kodade att ifrågasätta och utmana auktoriteter, monopol och andra yttringar av överhet varhelst de riskerar att inskränka individens frihet eller framtida möjligheter.

För de unga: För att Folkpartiet är det parti som satsar hårdast på att göra ungdomars framtid mer trygg och spännande genom att rusta upp skolan och samtidigt införa lärlingsutbildningar och lärlingsanställningar för alla dem som inte vill välja en akademisk bana.

Jobben: För att Folkpartiet är det parti som hårdast jobbar för att det ska vara lönsamt att jobba och utbilda sig antingen kunskapen sitter i huvudet eller i händerna. Principen om hälften kvar efter skatt ska gälla, värnskatten ska tas bort.

Integration: För att Folkpartiet driver en integrationspolitik som inte längre handlar om integration utan om att snabbare lära sig språket och få ett jobb.

Äldre: För att Folkpartiet är det parti som tydligast kämpar för de äldres välbefinnande.  Rätten till parboende, dagligt intag av friskluft, fler än en rätt på menyn, trygghetsboenden och egen sjukvårdskoordinator är praktiska exempel på äldrepolitik som gör skillnad.

Fyll gärna på med egna förslag!

Per-Åke Fredriksson citerar välvilligt på sin blogg, Rasmus Jonlund lägger till ytterligare argument.

9 svar till “Varför ska man rösta på Folkpartiet?

 1. Ping: Varför ska man rösta på Folkpartiet? « Liberal i Bromma

 2. Jag har faktiskt röstat på Folkpartiet, en gång i tiden, trots en rätt solid vänsterbakgrund och en uppväxt i de mindre välbeställda lagren. Orsaken till det var liberalismen, vilken alltid tilltalat mig.

  Nu upplever jag att Folkpartiet har förlorat sin liberala själ, trots att det finns lysande undantag som Amanda brihed, Annika Beijbom eller Mathias Sundin.

  Det spelar inte längre någon roll att det fortfarande finns liberaler inom FP, eftersom dessa i slutet av dagen ändå arbetar för batong’liberaler’ som Björklund och Sabuni, och vad gäller löften jag får inifrån partiet om att det är många som arbetar för att vända trenden av vapenskrammel, pennalism och populism… Jag är ledsen, men jag tror det när jag ser det.

  Det mest talande var igår, när jag och kommunledaren i Norrköping kampanjade på en gymnasieskola. Min KL samtalade med en folkpartist och förklarade sin syn på utvecklingen mot övervakningssamhället, varpå folkpartisten sa ”Men, du låter ju inte som en Pirat? Mer som en liberal…?”

  Hon svarade: ”Ja precis: en RIKTIG liberal.”

  Skärpning efterlyses, Folkpartiet. Sverige är i desperat behov av ett verkligt liberalt parti.

  • Många är det som begrundar huruvida Folkpartiet är av det rätta liberala virket. För mig är Folkpartiet det liberala partiet. Jag har valt att gå med för att försöka påverka utvecklingen inifrån. Jag tog t ex initiativ till ett upprop inom folkpartiet mot FRA-lagen. Andra gör det från andra positioner. Om man bara kan liera sig med grupperingar eller ett parti när allt är perfekt på papperet så blir man en papperstiger. Jag skulle önska att alla liberala piratpartister anslöt sig till folkpartiet; tänk vilket drag det skulle bli i den liberala rörelsen då.

   Hälsn/Hans

 3. Ping: Rasmus (liberal): Folkpartiet - för framtiden!

 4. Vad har ni gjort de senaste 4 åren vid makten i konkreta lagändringar som ligger i linje med den ideologiska kompass du målar upp att folkpartiet står upp för ?

  Då talar jag om förslag där ni fått med de andra allianspartierna på er linje.

 5. Jag vet inte om du uppmärksammat den totala reformering vi är på väg att genomföra på skolområdet där vi försöker återupprätta kunskapsskolan för de akademisk hugade men även inför lärlingsutbildningar för de som har kunskapen i händerna? Kanske även att du sett att den sk integrationspolitiken förändrats rätt dramatiskt från omhändertagande till språkutbildning och fokus på att snabbt komma in i arbetslivet. Rätt dramatiska förändringar den senaste mandatperioden.

  • Nej men det pratas för lite om vart som blivit gjort. Det verkar alltid handla om vad man vill göra men oftast saknar det någon form av bokslut och utvärdering av lagar som satts i hamn.

   Du punktar upp olika områden där du berättar hur folkpartister tänker enligt ditt sätt att se det men du berättar inte vilka effekter det har lett till i form av lagar.

   Om man tittar på Alliansens samlade vilja och vilka lagar som har skapats innebär det självklart en situation där folkpartiets röst skall jämkas samman med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern.

   Vad jag är ute efter är vilka frågor som du kan identifiera från de 4 åren som gått. Folkpartistiska hjärtefrågor som ni fått igenom och fått med de andra allianspartierna på er linje.

   Visst kan man tala brett om vad ett parti står för men när det kommer till en förhandlingssitation med de andra allianspartierna så måste alla partier välja de frågor man brinner mest för.

   Så vilka områden och vilka lagar är specifikt folkpartistiska ?

   Vilka nya lagar är folkpartisterna specifikt nöjda med att ha fått igenom under den senaste mandatperioden ?

 6. Ping: Sanningen om samhället – 2010-09-15 FM

 7. Läs mitt svar en gång till. Skolan och integrationspolitiken. Rätt betydande reformer signerade Folkpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s