Fler vårdplatser i Stockholm behövs

Dagens huvudrubrik i SvD ägnas åt problemet med överbeläggningar i Stockholmsvården. Karolinska Sjukhuset tvingades i veckan stänga intaget av nya patienter i väntan på att beläggningssituationen ska förbättras. Det är primärt en följd av neddragen kapacitet under semestrarna men i botten finns ett strukturellt behov av fler vårdplatser.

Birgitta Rydberg (fp) menar på sin blogg att det finns behov av ytterligare ca 500 vårdplatser de närmaste åren. Folkpartiet har nyligen lagt förslag om att bygga ut S:t Göran med 100-150 platser bl a en ny förlossningsklinik.

Peter Andersson och Johan Westerholm angriper inte oväntat alliansen och då särskilt Filippa Reinfeldt för bristande ansvarstagande. Nog finns det ett uns av berättigande i deras kritik. Men nu är sjukvårdens kapacitet inget man blåser upp över en natt, det handlar om långa processer där dagens situation är resultatet av beslut långt tidigare. Det är också en av Tokmoderaten Antonssons huvudinvändningar som pekar på socialdemokraternas medansvar genom nedläggningar av Nacka sjukhus, Löwenströmska, försök att lägga ner Norrtälje och Södertälje sjukhus samt ansvaret för skapandet av kolossen Karolinska-Huddinge under sin tid vid styret. Vad gav den i form av fler vårdplatser?

För sjukvårdspolitiken är uppgiften att både säkerställa en vård som motsvarar behovet men samtidigt hålla koll på ekonomin. Det är inte samma sak som att trycka på skattehöjarknappen så fort som prioriteringsbesluten känns svåra vilket är den väg som de rödgröna traditionellt alltid väljer.

Inte desto mindre är det högst otillfredsställande att år efter år ligga på beläggningsmarginalerna. Det bryter ner personalen och minskar förtroendet för vården hos medborgarna. Stockholms befolkning växer och antalet vårdplatser måste naturligtvis följa den demografiska utvecklingen även om nya metoder kan minska det relativa kapacitetsbehovet. Men vi pratar om beläggningsnivåer på över 100 %. Vem skulle acceptera ett hotell som alltid var överbokat?

Bloggar uppriktigt gör Gunilla Gustafsson. Även Jessica Ericsson har skrivit en bra bloggpost.

Annonser

3 responses to “Fler vårdplatser i Stockholm behövs

  1. Pingback: Det ska planeras bättre – semester kan aldrig gå före patienterna « Ett liberalt Östermalm

  2. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-22 FM

  3. Pingback: Vården har resurser men Stockholm behöver fler vårdplatser | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s