Nya framsteg i vårdvalet

I dagens DN (pappersversionen) granskas vården i Stockholm. ”Alliansen backar om vårdvalet” utropar rubriken triumferande. Jaså!

Vårdval Stockholm har enligt en expertuppföljning, gjord av Karolinska Institutets folkhälsoakademi, resulterat i följande:

– Invånarna i länet utnyttjar vården mer, framförallt har antalet läkarbesök ökat

– Kostnaden per invånare har sjunkit, men inte på bekostnad av den patientupplevda kvaliteten

– De tunga tidskrävande patienterna har ökat sina vårdkontakter mer än andra vilket enligt experterna kan tolkas som att mottagningarna inte försöker undvika vårdkrävande patienter mer än andra

– Farhågorna om att nya mottagningar bara skulle etableras i länets rikare delar har inte förverkligats (trots att den sk socioekonomiska ersättningen togs bort)

Nu utreder alliansen en utveckling av vårdvalet så att ersättningssystemet mer kopplas till den enskilde individens vårdtyngd. Större vårdtyngd ska ge mer pengar säger Birgitta Rydberg folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd.  Ca 30 % av ersättningen ska på så sätt kunna knytas till den enskilde individen.

Bakåt? Jag tycker att alliansen tar ytterligare ett steg framåt mot en bättre och mer individualiserad vård!

Se Birgitta Rydberg kommentera på TV4 eller läs hennes blogg. Bloggar gör också Christoffer Fagerberg.

Annonser

5 responses to “Nya framsteg i vårdvalet

 1. Du skriver:
  ”De tunga tidskrävande patienterna har ökat sina vårdkontakter mer än andra vilket enligt experterna kan tolkas som att mottagningarna inte försöker undvika vårdkrävande patienter mer än andra”

  För det första kul att man tar med detta i statistiken men en tolkning kan också vara att man som kroniskt sjuk nu får boka 5 läkarbesök eftersom bara en diagnos hinns med per besök. Gissa vad en kroniskt sjuks arbetsgivare tycker om det. Men ja vårdcentralen får ju sina pengar… måste vara ekonomiskt för landstinget

  • Ja det är möjligt att det finns mottagningar som har satt i system att boka in flera besök med hänvisning till att man bara klarar av en diagnos per besök. Förhoppningsvis kommer det nya ersättningssystemet komma åt den typen av tänjning av ersättningsprinciperna.
   Ett annat sätt är naturligtvis att patienten själv protesterar mot den typen av bemötande. Antingen genom att konfrontera mottagningen direkt eller helt enkelt välja bort den.

 2. Pingback: vårdval Stockholm och statistik « #Astmaliv

 3. Pingback: Framåt för vårdvalet, och Stockholmsvården | Rydbergs recept – för liberal landstingspolitik Birgitta Rydbergs blogg

 4. Pingback: Frihet åt patienter « Christoffer Fagerberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s