Fula, skitiga och elaka

Littorinaffären upprör fortfarande. Från att ha varit en fråga om Littorins person flyttas nu fokus till medias, i det här fallet Aftonbladets, moraluppfattning och synen på sitt uppdrag.

Littorins nej-nej, var inte tillräckligt tydligt för den upphetsade journalisten och dennes chef. Endast en tvingande sittning med tidningens journalister räknades som fullgod dementi. Nejet som tolkades som ett ja skulle i ett annat sammanhang omedelbart ha lett till ett rättsligt efterspel.

Kan man förvänta sig något ditåt i det här fallet? Knappast. Det finns ingen skyldig, inget brott. Bara ett liv i kras, en sviken Mona, en adrenalinkick för vissa, en sötsur uppstötning för andra, en behaglig snörpning på munnen för alla övriga oförvitliga människor.

Vem är skyldig, till vad? Littorins skuld är redan avgjord. I rent rättslig bemärkelse är han oskyldig, brottet är preskriberat, oaktat han gjort sig skyldig till något sexköp eller ej. Hans liv är dock slaget i spillror. Har man rätt att synda? Media avgör. ”Allmänintresset”.

Aftonbladet har dessutom både starka ekonomiska och politiska motiv för att driva på hela historien. I alla andra sammanhang skulle man direkt diskvalificeras om man likt Aftonbladet stod med inte bara en hand utan två händer och snurrade tombolan?

Har media någon skuld? Inte enligt Mellin och Helin som tycker att ”Littorins svar ställer frågor”, blind för sin egen roll i showen. De har bara agerat i enlighet med sitt publicistiska uppdrag.

Men medias ansvar och olika roller är i högsta grad diskutabla. Tokmoderaten Antonsson skriver välfunnet ”att Aftonbladet genom sin bevakning av den här frågan helt plötsligt är målsägarbiträde åt en okänd 30-årig kvinna som påstår sig ha sålt sex. Aftonbladet ikläder sig sedan rollen som både åklagare och domare, för att sedan sätta sig på åhörarläktaren i den hemsnickrade rättssalen och agera media.

Det är en orimlig ordning. Den rättsprincip som bygger på att alla är oskyldiga till dess man bevisats skyldig är satt ur spel. Man döms i folkdomstolar. Skyldig stenas i media om opinionen och vinstintresset så medger.

Genom att publicera göder Aftonbladet sin egen affär men gör också ett inhopp i den politiska processen. Johan – Mitt i steget – Westerholm skriver: ”Media ojar sig ständigt och jämnt över hur smutsig valrörelsen kan komma att bli. Men mediehusen ser själva inte bjälken i sitt öga när de agerar på ett sådant sätt att denna nedkletning av valrörelsen tvärtom förstärks. Ledande opinionsbildare har påfallande ofta ett alltför enögt förhållningssätt till tveksam journalistik.”

Som av en händelse trollades också en förtroendeundersökning om regeringen fram efter några dagar. Är det någon som inte tror det fanns en plan? ”Nedkletning av valrörelsen” – ett bra uttryck.

I slutänden handlar det ändå om att ställa en seriös nyhetsvärdering mot den snöda njutningen av att tillmötesgå en blodtörstande publik, något varken Mellin eller Helin lyckats hantera. De har istället kapitulerat för nöjet att behaga människans sjaskigare sidor.

Vad kan göras? Inte mycket tyvärr. Man kan skriva bloggar som den här. Kommentera artiklar. Protestera genom att sluta köpa tidningen. Kräva media på rannsakan och självkontroll. Men likt den trasiga familjen i Ettore Scolas film ”Fula, skitiga och elaka” som levde på en sopptipp i yttersta materiella och moraliska armod så är tror jag pressen är oförmögen att själva resa sig.

För det krävs fattigdomsbekämpning av större format. Mental fattigdomsbekämpning.

Andra kommentarer värda att läsa är Henrik Brändén, Medborgarperspektiv (ett flertal), Staffan Dopping, Rasmus Jonlund, Skapandets moral (ett flertal), Kent Persson, Ann-Cathrin från Älvkarleby m fl.

Media: DN, DN2, DN3SvD, Expr, Expr 2, AB, AB2

Annonser

12 responses to “Fula, skitiga och elaka

 1. Pingback: Mediakrig mellan DN/Expressen och Aftonbladet om Littorin del av valrörelsen? « Claeskrantz.se

 2. Mycket bra skrivet. Det är trist att Aftonbladet inte verkar ha någon spärr. Förvisso finns det fler tidningar och medier som agerar på liknande sätt, men i det här fallet har det varit väldigt mycket rykten och lite fakta.

  • Tack men nu undrar jag ändå inte om Mellin ryker på det här. Ska bli intressant att se hur Helin agerar då rent PR-strategiskt. Mannen som ”bloggar för att han har något att säga om Aftonbladet” enligt egen uppgift.

 3. Working Class Hero

  Lena Mellin slåss för sitt journalistiska eftermäle. Lena är prisbelönt och erkänt duktig, men här har hon verkligen klantat till det. Det finns egentligen inget som tyder på att Littorin är skyldig. Jag är till 100% övertygad om att affären är en hoax. Det var jag inte från början utan i takt med Lena Mellins uttalanden och AB:s agerande har den övertygelsen växt fram hos mig och alla som jag känner oavsett partitillhörighet. Själv röstade jag rött förra valet.

  • Oavsett vilken färg man röstar på så tycker jag att man kan kräva vanlig hederlighet från media. Jag vet inte vad som är sant och falskt i Littorinaffären. På något sätt har det blivit allt mindre intressant. Vem faen vill ha underlivsdetaljer om våra ministrar. Men jag vet att Aftonbladet inte uppträtt hederligt i det här fallet.

 4. Jag har blivit uthängd på ett SKRÄMMANDE nästan exakt likadant sätt som Sven-Otto.
  Av en svensk socialdemokratisk lokaltidning.

  Varför? Jag hade fel efternamn!
  De trodde jag var moderat och släkt med en moderat politiker. De KOLLADE INTE FAKTA..känns det igen?

  Jag har röstat på miljö- och vänsterpartiet…

  Detta är tydligen en vanlig metodik.
  VEM ligger bakom detta? Egentligen.
  Jag vill veta. VAR? VARFÖR?
  HUR? ja, det vet vi ju redan…

  Det måste bli en ändring på detta.
  Jag gillar inte alls moderata politiska ideer,
  men att hänga ut en person på detta sätt,
  vem det än är, det är FÖR JÄVLIGT.
  Så gör man inte.

 5. År 2006 var ett oerhört intressant år.

  År 2006, samma år som Littorin påståtts ha köpt sex, försökte socialdemokraternas partihögkvarter skada Reinfeldt med en falsk förtalskampanj med skattefusk och sexköp. Det pågick under lång tid. Först efter polisanmälning erkände den dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog att kampanjen drivits från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

  http://www.dn.se/nyheter/kampanjen-kan-tolkas-som-desperation-1.620793?rm

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106391&a=545976&from=tipsa

  Är det någon mer än jag som ser likheterna?

  Den här historien är fyra år gammal, men dimper ner två månader före valet och just när Mona Sahlin har talat i Almedalen. Och i partitrogna Aftonbladet, som aldrig missar ett tillfälle att sabla ner Alliansen. Jag tror inte på slumpen.

 6. Pingback: Lätt att vara politiker, eller? « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

 7. Mycket bra skrivet. Och du fick med allmänmänskliga aspekter, som hur alla vanliga ”oförvitliga” människor gottar sig.

  Du skriver, som många andra, att vi inte vet vad som hänt. Ord står mot ord, säger vissa. Men poängen är ju att redan när vi säger så har vi misstänkliggjort Littorin. Skrämmande hur någon plötsligt kan befinna sig i en situation där ”ord står mot ord” trots att inga bevis alls finns. En dag kan det vara du och jag!

  Det enda rätta är naturligtvis att ignorera anklagelserna totalt, även om de i teorin kunde vara sanna. Man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Det bör även gälla utanför domstolen.

  Tack för bra inlägg!

  • Tack för varma ord. Littorins del är redan historia, det är däremot inte Aftonbladets. Enligt experter skulle AB tveklöst bli dömda för förtal om det gick till juridisk prövning. Vi får se hur det blir med den polisanmälan som nu ligger. Littorins medverkan är dock en förutsättning men varför skulle han medverka i en sådan process.

   mvh/Hans

 8. Den 1 april flyttar Aftonbladets redaktion till Lönneberga. Krösa-Maja,som en längre tid redan arbetat åt Aftonbladet,jublar. Hon får nu gångavstånd till redaktionen. Hon kan ju varken cykla eller köra bil, så det kommer att bli rena Snellposten nu när hon bara har minuter till jobbet, säger nuvarande redaktiosnchefen på Aftonbladet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s