Vem anställer en klåpare?

En dansk läkare på export till Norge förbjöds att arbeta efter upprepade fel och hamnade i Hudiksvall istället. Där gör hon ett bra jobb hävdar ledningen för sjukhuset. Såvitt de vet kan tilläggas. För sjukvården är i allmänhet rätt oangelägen om att följa upp sina prestationer, särskilt på individnivå och rutinerna för kvalitetsuppföljning är förvånansvärt outvecklade.

Nog kan man förundras över det enskilda fallet. En bemanningsfirma som underlät att ta referenser på läkaren innan de hyrde ut henne.  42 anmälningar och 29 fällande utslag renderade henne en fråntagen legitimation i Norge men i Sverige är det en icke-händelse. ”Här hos oss i Sverige har hon gjort ett gott jobb. Vi har inte de här klagomålen på henne här”, säger Kjell Norman, chef för division operation inom Landstinget Gävleborg, till NRK.

Skulle motsvarande situation kunna hända i trafiken? Att man glatt åker in i nästa land när man blivit av med körkortet. Här finns potential för gränsöverskridande samarbete men behövs det verkligen lösningar på departementsnivå? Måste inte kåren själva ta ansvar för sin egen kvalitetsuppföljning och sätta upp regler för vad som gäller om man gör ett så dåligt hantverk att man är en fara för andra människor.

Socialstyrelsen har ett övergripande tillsynsansvar och kan dra in läkarlegitimationen vid behov men nog är det en sista drastisk åtgärd när inget annat fungerar. Borde inte läkarkåren själva komma fram till något slags handlingsprogram för att komma tillrätta med dem som inte håller måttet? Modellen med självkontroll tillämpas med framgång av bland annat advokater. Vad gör Läkarförbundet?

Media: DN, DN 2SvD, SvD 2GP, Expr, AB, AB 2, AB 3Dagens Medicin

Annonser

4 responses to “Vem anställer en klåpare?

  1. Gunnar Arvidsson

    Anställa EN klåpare när vi har gott om egna i den kategorin, skrämmande minst sagt.

  2. Ja det finns mycket man kan tycka och tänka om landstinget idag och mycket som borde göras någonting åt. Men det här är verkligen ett extremt fall och absolut oacceptabelt. Att man inte har nogrannare koll på referenser och kvalitetskontroller är verkligen något som kräver en åtgärd. När vi på Swedish Export Service inleder samarbeten med partners och underkonsulter så granskar vi alltid dessa noga. Jag förstår inte hur detta kan uteslutas.

  3. Hans Åberg

    Håller med, referenstagning tillhör elementa i anställningsprocessen. Arbetsgivarens ansvar, i det här fallet först bemanningsföretaget, sen det berörda landstinget. Knappast Socialstyrelsen.
    Kravet på centrala register etc är lite speciellt. I vilken annan bransch skulle man acceptera det?

  4. Pingback: Vårdregister istället för sunt förnuft och professionalitet | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s