Sveriges försvar en malpåse?

Som den elitmalaj jag är, eller rättare sagt en gång var, så brukar inte försvarspolitiken vara det jag först kastar mig över. Men dagens försvarspolitiska utspel från folkpartiet tarvar ändå en kommentar. I dagens SvD återges en intervju med Jan Björklund.

Visst kan vi lite till mans fundera över vårt en gång så stolta svenska försvar. Fordom ett av världens starkaste och i sig en garant för den svenska neutralitetspolitiken. Sas det. Men de senaste decenniernas nedskärningar och omvärdering av nyttan av ett svenskt försvar har kraftigt ändrat förutsättningarna och förmågan. Igår togs beslut om att slutligen avskaffa den allmänna värnplikten. Man ser framför sig Mogens Glistrups danska försvar; den automatiska telefonsvararen med meddelandet ”vi ger oss”.

Folkpartiet vill omvärdera den rådande försvarsdoktrinen, idag inriktat på internationella insatser, till förmån för ett försvar av svenskt territorium.  Förmågan att snabbt mobilisera ska förbättras, Hemvärnet ska vässas, det materiel som finns i form av korvetter och flygplan ska användas fullt ut och inte avväpnas och stoppas i malpåse.

Kort sagt ett nej till fortsatt skrotning av försvaret och ett ja till ett försvar med ständig förmåga och kapacitet skiljd från den budgetmässiga dragspelspolitiken. Ett rätt självklart ställningstagande för oss liberaler som alltid satt frihetsgraderna högst.

Bloggar:

En skjutglad Sven Tolgfors går i omedelbar polemik, Peter Hammarberg välkomnar utspelet. Niklas Frykman gläds också över raka besked. Krassman gläder sig åt den plötsliga oredan inom alliansen. Westerholm ventilerar tanken att försvarsministern är för styrd av finansministern. Kent Persson tycker Björklunds utspel är ett svek mot alliansen.

Media: DN, Aftonbladet, Expressen

Annonser

4 responses to “Sveriges försvar en malpåse?

 1. Janne Hammarberg

  Sveriges försvar har aldrig varit tillräckligtstarkt för att stoppa en invasion från Sovjet (eller någon annan stormakt)
  Däremot har det varit krigsavhållande och risken under 1980-talet att bli anfallna av ett sönderfallande sovjet-system var stor.
  Den senare kända anfallsplanen innebar kärnvapen även mot Sverige och två timmars marschberedskap för att rulla igång anfallet mot Atlanten. Två kärnvapenvågor och tagande av dödliga doser var Sovjetreceptet.
  Vi hade dock ett indirekt paraplyskydd av Nato.
  Detta visste ryssarna, men inte den svenska allmänheten.
  Självklart måste försvaret återbyggas för att vinna tid åt politikerna till samverkan och förhandlingar mede andra som försvarsbeslutet erinrar om.
  Jan Hammarberg

  • Hans Åberg

   Kan tyckas en rätt självklar ståndpunkt att man har ett försvar för att i första hand skydda sina nationella intressen och sitt territorium. Att delta i olika internationella operationer är säkert bra som träningsupplägg.

 2. lars erik bergqvist

  Ryssland har i Januari 2010 kontstaterat att de nu har helt återtagit hela sin forna kapacitet som försvarsministern sade i Juni 2006 att de skulle göra. Detta i samband med sjösättningen i S:t Petersburg av det helt nya ubåtssystemet av special-ubåtar, avsett främst för skärgårds-krigföring i skiktat vatten. Finland har bara några få öar, baltikum har några få öar, gissa vem som har skärgård i Östersjön. Att den ryske försvarsministern då med rungande ilska gick i svaromål inför den häpna SvTV-reportern Hasse Svens med fotograf o ljudkille om ”huruvida detta var i linje med den nya ryska doktrinen” så nästan skrek denne ryske försvarsminister att: ”vår doktrin från kalla kriget ligger fast, och kommer alltid att ligga fast”.

  Ord som skrämmer. Man sade i sammanhanget (Juni 2006) även att planerna var att man skulle återtagit hela ryska militära kapaciteten till 2010 vilket man deklarerat att man gjort. Man genomförde därför den största ryska militära övningen på 30 år i den jättelika invasions-anfalls övningen med ALLA NYA ryska militära enheter i en övning som hette ”OPERATION VÄSTERUT” ! Nu har Ryssland totalt rustat för
  TIOTUSENFEMHUNDRA MILJARDER KRONOR 10.500.000.000.000 skr.

  Vi bet ifrån (skottsalvorna mot 2 av de 3 fartygen som gick över territorialgränsen 1981. samt attack inflygningen av ett stort antal jakt o attackplan mot Kirosvkryssare, Jagare och landstigningsfartyg 1981.
  Då sköt vi 15.5 cm tvärs över backen på ett fartyg med luftbrisad. Bryggan såg ut som en te-sil. Då hade vi ett kustartelleri, flygvapen, luftvärn och egen örlogsflotta. Då hade Sverige, matförråd för 1 år, ammunition, bensin, diesel, brännolja samt råolja för en 1 årig isolering, skyddsrum åt hela befolkningen, och ett välutrustat försvar. 1.200.000 man starkt. Vi motade flygande gränskränkningar varje vecka överallt runt Sverige. Underjordiska totalutrustade sjukhus, samt Viggen hade kapacitet för bärande av taktiskt kärnvapen som kunde inom 12 timmar dundras iväg. Vi flög över Kreml med viggen utan att dom hann med, vi låg med snabbgående Spica-fartyg inne i S:t Petersburg utan att dom upptäckte oss och larmet gick. Ryssen backade för oss flera gånger då dom testade oss. Vi visste om USAs och SUs doktriner och övade för strid i nukleärsmittade områden, vilket vi var bland de främsta i världen att göra. för att citera dåvarande Nato generalen som vid en svensk övning sade till sin Sovjetiske motsvarighet. ”Anfall mot Sverige, nej hellre då 4-5 Vietnam, samtidigt för det finns inget annat land i världen som så förberett för ett totalt krig som detta lilla land Sverige. Dessutom har dom terrängen på sin sida…. Rena mardrömmen” slut citat. Nu då. 5-6 dagar kan vi försvara Lidingöbron eller riksdagshuset. Men vi måste välja vilket. Vi kan inte klara båda två…. MEN VAD I HE-E HAR MAN GJORT ? Detta är rena rama Quisling-tagen ! KOM IHÅG VILKA SOM STÄLLT TILL DETTA ! GLÖM ICKE BORT !!

 3. lars erik bergqvist

  Sedan Försvaret 12 ggr halverats (TOLV GÅNGER HALVERAT FÖRSVARET) så har de facto 420.114 arbeten försvunnit från vårt land.
  Över 600 företag har lagts ned efter denna största försvarsnedläggning i Europa på 100 år. Industritillverkning av 126.452 olika saker. av kvalitet som de flesta internationellt slåss om att få tag på. Vi har varit kvilitetsmässigt och utyvecklingsmässigt absolut världsledande. Vi har saker framforskade för 20-30 år sedan som INGEN kommit ifatt ännu denna dag. Vi skapade en undervattensradar som kunde på kilometrar skilja på en dykare och en säl. Den fick vi inte ens tillverka då det skulle sparas. Men å andra sidan fick denna sensation inte säljas heller då den är topphemlig……och inte har nån motsvarighet än idag. Den civilia beredskapen är dessutom numera borta. Inga matförråd (allt kastat), inga extra kläder för hela befolkningen, (kastat), inga mobila katastrofsjukhus (hade kastats strax innan Tsunamin), inga drivmedelsförråd (tömda), inga medicinförråd längre (tömda), inga katastrof-organisationer som kan greppa större katastrofer (men dataspel på MSB där man bara hänvisar till andra, som inte vet vad dom skall göra). Och så där fortsätter det…….

  Vi skulle kunna ge varenda en i Sverige arbete imorgon bitti om man återupprättar försvaret till vad det borde vara.

  VAKNA SVENSKA FOLK !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s