Att vara etisk

SvD har i två dagar granskat fondbranschens etiska fonder. Inte oväntat har fondbolagens högt ställda ambitioner visat sig svåra att infria. Även de mest rena sinnen tvingas förr eller senare till svåra kompromisser när avkastningskrav ställs mot ideal. Det erkänner i princip samtliga fondbolag.

Det är svårt för fondförvaltarna att hålla koll på alla bolag som ingår i portföljerna då man många gånger i sin tur lägger ut uppdragen på underleverantörer som sen gör de faktiska investeringarna.

Även tanken att fonderna i sin ägarstyrning ska driva på för att företagen ska bli mer etiska har visat sig svårt då fondbolagen helt enkelt är för små för att kunna påverka den vägen.  Det är svårt att frigöra sig från tanken att etiska fonder inte handlar om något annat än marknadsföring och geschäft.

Men det är väl gott nog. Om folk vill känna sig rena när de pensionssparar så är det väl bra att det finns sådana sparalternativ. Problemet uppstår när denna marknadsföring möter omedvetna pensionssparare. Locktonerna om rent sparande blir viktigare än själva avkastningen.

KPA har profilerat sig som en av de etiska fondernas främsta aktörer. KPA är också alla anställda i kommun och landstings eget pensionsbolag. De lågavlönade i Sverige. För dessa blir avkastningen på pensionssparandet extra viktig. En sämre avkastning på pensionskapitalet till förmån för ett etiskt förhållningsätt kan betyda skillnaden mellan en schysst pension och en dålig. Det är för sent att tänka på det den dag man sitter böjd över hundmatsburken för att pensionen smalt bort till förmån för etiska ideal.

Annonser

2 responses to “Att vara etisk

  1. Fredric Nyström

    Lite märklig kommentar från en som påstår sig vara liberal. Kräver inte liberalism att folk tar ansvar för sina handlingar? Det är ju det KPA gör (även om de kan göra bättre). Många pensionsförvaltar gör ingenting. KPA skulle säkerligen vilja göra mer men då kostar det pengar och då finns det risk att avkastningen blir någon tiondels procent mindre och då kommer de inte att få fortsätta förvalta kapital. Tycker du att avkastning till varje pris är rimligt? Är det rimligt att vi när vi går i pension har förstört miljön, utnyttjat barnarbete, förvägrat människor sin föreningsfrihet? Oegentligheter som inte är förenlig med min definition av liberalism.

  2. Hans Åberg

    Jo det är riktigt att individen har eget ansvar. Men spararna har i allmänhet väldigt dåligt reda på hur de olika pensionsbolagen faktiskt avkastar och väljer därför utifrån andra kriterier t ex etiska grunder. Men om det visar sig att etiken faktiskt inte sitter djupare än att man kan överge den så fort den står i konflikt med avkastningen, vad är det då vi pratar om? Ett marknadsföringsnummer, inget annat.
    Men då tycker jag det är bättre att man koncentrera sig på avkastningen. En högre pension ger mer reell makt till spararen att själv kunna påverka de etiska frågorna. Pensionsbolagen handlar trots allt bara med finansiella produkter, de driver ju inte bolagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s