Heltidskrav på deltidsarbetstid en rosendröm

De rödgröna går på en spännande kontrakurs med varandra genom socialdemokraternas upprepade krav på lagstadgad heltid samtidigt som miljöpartiet och vänstern ställer krav på minskad arbetstid. Det verkar läge för en kompromiss, nästan som deltid fast på heltid. Inget behov av folkomröstning här inte. Frågan är bara hur det ska fungera i praktiken.

Harriet från Norrtälje, fick chansen att ventilera frågan med Mona Sahlin i morgonsoffan och utbrast till slut konfunderad ”du fattar inte hur det fungerar”. Hennes dilemma var att om någon av hennes arbetskamrater ville gå upp på heltid så innebar det att hennes deltid försvann. Inte så svårt att fatta. Arbetsuppgifterna tar ju inte längre tid bara för att man gör de på heltid istället för deltid. Snarare tvärtom.

I Grekland gav man sig själv både en och två extra månadslöner, sänkte sin pensionsålder, struntade i att betala in skatten. Konsekvensen blev att landet nu är bankrutt. Är det den framtiden de rödgröna vill skapa? Kanske med undantag av skatten då, i Grekland sitter uppenbarligen inte sexigheten i viljan att betala skatt.

Av många egendomliga stödbloggningar för Monas lagkrav på heltid så tar ändå Ola Möllers priset. Han avfärdar Harriet med att hon inte är nationalekonom och därför inte fattar. Det har utlöst en bisarr diskussion om vem som har den rätta akademiska bakgrunden, Mona eller Harriet. Men behövs det verkligen akademiska meriter för att förstå att 75% arbetstid inte kan ge 100% lön utan någon annan måste skjuta till pengarna?

Mark Klamberg, Johan Ingerö och PopHöger har också svårt att förstå. På Facebook har det skapats en stödgrupp för Harriet från Norrtälje.

Media: AftonbladetSvD,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s