Första april två gånger samma år

I dagens morgontidningar har någon som heter Mats Roslin köpt en helsida på premiumplats för att torgföra åsikten att skatterna ska höjas. Roslin ventilerar en gammal marxistisk tanke att alla pengar tillhör staten, de kommer ju från Riksbanken (!), och därför är skattesänkningar egentligen stöld från det allmänna. Stoppa skattesänkarfesten är han stridsrop. Annonsen är något för mångordig, för dyr och för stollig för att bara kunna avfärdas som ett skämt. Nästan så man anar en misslyckad antikampanj regisserad av Svenskt Näringsliv.

Lite längre in i tidningen kan man läsa om nya skatter från de rödgröna; höjd bensinskatt med 49 öre/kilometer, övervinstskatt (gammalt klassiskt begrepp åter till heders) på elbolag och att förmögenhetsskatten återinförs. Det är när jag läser om förmögenhetsskatten jag måste kolla datumet på tidningen igen. Denna totalt misslyckade och orättvisa skatt vill de rödgröna nu återinföra, mer av nostalgiskäl än av sunt ekonomiska får man anta för intäkterna är små och de negativa konsekvenserna förödande.

Man räknar med att ända upp till 500 miljarder kronor flyttades utanför Sveriges gränser för att undvika förmögenhetsskatten.  Pengar som behövs som investeringar i Sverige. Dessutom så införde sossarna ett skattefrälse för de riktigt rika som t ex HM:s och Ikeas grundare. Ägare av sk onoterade aktier undantogs och på så vis kunde familjen Persson, Kamprad helt slippa förmögenhetsskatt. Djupt orättvist.

Orättvis är också skatten i så måtto att många gamla har sin förmögenhet i form av ett avbetalat egnahem eller fritidshus. Det kan man inte flytta utomlands för att undvika skatt. På så sätt slår förmögenhetsskatten bara mot vanliga människor medans de riktigt förmögna slipper undan.

Nu pratar de rödgröna om att skatten ska tas ut på konsumtion eller på annat sätt, men hur? Kanske visa upp sin deklaration när man handlar för att få reda på priset? Ännu en fråga som skjuts på framtiden.

Media: AB, Expr, DN, SvD

Bloggar: Altenberg, Björklund, Larsson, Liberala Anna, Den hälsosamme ekonomisten, Seved Monke

Rödgröna bloggare är idag upptagna med att analysera dagens Tobleroneindex.

Annonser

3 responses to “Första april två gånger samma år

  1. Pingback: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Tillbaka till 50-talet

  2. Anna Starbrink

    Sossarnas interna skattebråk inom deras landstingsgrupp är också underhållande. Ilja säger att sketten kan sänkas.

  3. Pingback: Det är ju Tobleronepolitik… « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s