Infrastrukturell kortslutning i Stockholm

De rödgrönrödas beslut att hänskjuta frågan om Förbifart Stockholm till en kommande folkomröstning är en förfärande uppvisning i politiskt maktspelande på bekostnad av medborgarnas bästa.

Sahlins och hennes rödgröna kamrater har skapat en demokratisk kortslutning av monumentala mått som i mycket liknar kärnkraftsdebatten för 30 år sedan. Där vändes en maktpolitisk låsning till en blåsning som svenska folket lider av ännu denna dag.

Förslaget rundar det kommunala självstyret och riskerar göra redan existerande trafikpolitiska överenskommelser till trätofrågor igen för årtionden framåt. Resultatet är trafikkollaps, både på vägarna och på spåren. Förlorare är vi alla. Hur kunde det gå så illa?

Per Altenberg har i flera bloggar analyserat beslutshaveriet och dess konsekvenser. Lotta Edholm påpekar att politiker faktiskt är utsedda beslutsfattare. Per Petterson skriver träffande om ”en förbifart runt självstyret”. Seved Monke bloggar idag om den hotande trafikkollapsen.

”De rödgrönas förslag att tvinga på stockholmarna en folkomröstning om Förbifart Stockholm är en absurditet i strid mot grundlagen”, anser professor Folke Johansson. Staffan Thorsell i DI kallar en folkomröstning för ”en utväg för politiska smitare”.  I dagens SvD dömer Leif Lewin, professor i statskunskap, ut agerandet som ett sätt att smita från ansvar.  Peter Andersson, proffsbloggare (s) beskriver istället folkomröstningen som en kraftfull offensiv för Stockholms infrastruktur.

Annonser

2 svar till “Infrastrukturell kortslutning i Stockholm

  1. Ping: ‘helvetets förgård’, dag 2… « Olssons Blogg

  2. Ping: Den nya tiden i politiken. « essbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s