Vård i världsklass

Stockholm har ambitioner att vara en världsstad och vad vore väl andra rätteliga krav än att även kunna erbjuda invånarna i regionen en vård i världsklass. Det är åtminstone Folkpartiets åsikt som igår röstade igenom en ny sjukvårdspolitisk plattform på länsförbundet i Stockholms årsmöte.

Kul för mig som varit ordförande och Anna Starbrink, vice ordförande, för den programgrupp som arbetat fram förslaget.

Vård i världsklass handlar framförallt om att förbättra de mjuka sidorna i vården; kvalitet, tillgänglighet och bemötande, att skapa större utrymme för en lugnande hand på pannan och att alltid sätta patientintresset i första rummet. Patientmakt.

I Stockholms län ligger den medicinska prestationen på en hög nivå, även om det finns områden som kan förbättras, men hur patienter och anhöriga bemöts, involveras och hanteras i vårdapparaten är ofta avgörande för kvalitetsupplevelsen. Att förbättra den upplevda kvaliteten hos patienter och anhöriga blir nu ett primärt fokus för Folkpartiets landstingspolitik i Stockholm.

Starkare primärvård, en storsatsning på kvalitet; mer än var tionde säng är upptas idag av patienter med vårdrelaterade skador eller infektioner, krav på förbättrade kontaktmöjligheter som email och web, fortsatt utveckling av vårdvalet är delar av den plattform som nu spikades.

Mer om förslaget kommer i kommande blogginlägg.

Annonser

3 responses to “Vård i världsklass

 1. Gösta Tyrefors

  Hej Hans,
  Kul att du är engagerad för bättre vård i Sverige och framförallt Stockholm. Jag bor och verkar i Japan och jag tror vi har en del att lära av sjukvårdssysyemet här.
  Några exempel. Jag har sett sjukhus som redan infört virituella rum för patientens journaler.

  En patient vet inte om institutionen han går till är privat eller statlig eftersom det kostar lika mycket ca 80SEK besöket. Däremot vet patienten vilken instution som har bäst rykte och track record för just hans-hennes problem.

  Nästan alla japaner genomgår en årlig hälsokontroll, på detta vis hittar man tumörer och cancer tidigt när det ör relativt enkelt att åtgärda.

  Japan spenderar 8% av BNP på hälso och sjukvård vilket är lägst i västvärlden trots att man tycker om att gå till doktorn ofta och att majoriteten av sjukvården är i privat regi.

  Det finns mycket kompetens inom detta område på ambassaden om du vill veta mer.

  MVH
  Gösta Tyrefors

 2. Pingback: Vård i världsklass! | Hans Åberg

 3. Hej Gösta,

  Har helt missat din kommentar. Känns lite övermaga att komma tillbaka nu 5 månader senare. Jätteintressant att läsa om Japan, inte minst om de årliga hälsocheckarna. Låter också som en bra förebild att man kommit så långt att själva ryktet och ”track-record” betyder mer än vem som driver verksamheten.

  mvh/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s