Jämlikhetsanden spökar igen

Wilkinson replikerar på Fölsters kritik. Fakta stöder teserna. Jämlika samhällen är bättre än ojämlika. Javisst, så lysande. Och vem kunde inte räknat ut det? Friska mår bättre än sjuka, rika är nöjdare än fattiga.

”Vi påpekar också att Sverige ingår i det mönster som visar att mer jämlika länder inte bara är mer socialt homogena utan vanligen också mindre plågade av hälsorelaterade och sociala problem. De har bättre psykisk hälsa, färre drogproblem, lägre våldsfrekvens, färre tonårsfödslar, högre välbefinnande bland barn och bättre resultat inom utbildningsväsendet.”

Men måste verkligen jämlikhet vara en förklaringsfaktor? Kan det inte vara så att jämlikhet istället är en indikator på ett lands välstånd och utvecklingsnivå? Ett välmående land når också en högre grad av jämlikhet. Men det var inte jämlikhet som skapade vårt välstånd under 1900-talet. Som mål eller utopisk vision fungera jämlikhet bra men inte som strategi.

Om detta har jag även bloggat tidigare då Göran Rosenberg också hänfördes av den omvända logiken i Jämlikhetsanden. Adam Cwejman ser inte heller jämlikheten som enda mått på välstånd. Johan Westerholm, Peter Andersson, HBT-sossen är fortsatt trogna bejakare av jämlikhet som framgångsmått.

Annonser

One response to “Jämlikhetsanden spökar igen

  1. Pingback: En av dem ljuger. « essbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s