Saknas det riskkapital i Sverige?

Staten och kapitalet bör skapa nya fonder, skriver Marcus Wallenberg, Stefan Löfven m fl idag på DN Debatt. Genom en ny typ av ”kompetent kapital” samlade i fonder så ska fler små företag kunna utvecklas till större.

Men, är det verkligen kapital som är den trånga sektorn? Och fonder, är det bästa metoden för kapitalanskaffning? Här föreslås storskaliga lösningar för småskaliga problem. Det luktar ”överkompetent” affärsupplägg på skattebetalarnas bekostnad med små mervärden för andra än fondernas huvudmän.

Felet med Sverige som entreprenörs- och företagarland är att risken i förhållande till belöningen är för stor. Att starta ett företag är relativt enkelt men att få det att växa, våga anställa och skala upp produktion, lokaler mm är förenat med så stora risker i förhållande till den avkastning som kan förväntas att för många blir för försiktiga. Försiktighet skapar inga tillväxtkanoner.

Därför måste vi förändra individens vilja att ta risk. Belöningen måste bli större. Då kommer också kapitalet. Liberala Företagare driver frågan om ett riskkapitalavdrag på individnivå för investeringar i onoterade företag, skattegynnat sparande på sk entreprenörskonton, sänkta arbetsgivaravgifterna för småföretag. Förslag som vi tror bättre än nya fonder kan förändra småföretagarklimatet i Sverige.

Carl Larsson, ung liberal, är också skeptisk till nya fonder och undrar ”Varför inte bara sänka skatten? ”Den hälsosamme ekonomisten” tycker att det behövs åtgärder för att skapa fler riskkapitalister, inte kapital. Johan Westerholm efterlyser en mer småskalig, regional vinkel på förslaget. Högberg är, inte förvånande, positiv till att staten tar ett större grepp om frågan (alltid denna övertro på staten) men efterlyser ett större ansvar från näringslivet.

Annonser

4 responses to “Saknas det riskkapital i Sverige?

  1. It-bubblor skapar ingen tillväxt heller och det är ju bara att se hur det upprepas inom avgränsande områden, kan säga företag som Voddler, Headweb och massor andra små it-bolag som bara är luft och inget levererat och massor riskkapital. O andra sidan finns det gott om annat som växer. Även små IT-företag, deras produkter efterfrågas av verkstads och industrisektorn. De som sysslar med larv och riskkapital och inte har någon kontakt med verkligheten kommer som vanligt att misslyckas och bara mer och mer likna ekonomiska brottslingar.

  2. Riskkapitalister behövs, men kanske inte bara i form av fonder och institutioner. Frågan är hur man bäst får fram dem.

    mvh/Hans

  3. Största ”riskkapitalisten” är vare sig staten (via Almi eller någon annan myndighet), de få affärsänglar som finns i Sverige, fonde, rikskapitalbolag etc. Det är privatpersoner! Över 90 % av finansieringen av bolag som behöver kapital som behöver växa kommer från privatpersoner. Därför är det just privatpersoner som skall göra investeringarna i små växande bolag och inte staten eller något ombud. Inför en avdragsmöjlighet för de som vågar satsa sina pengar i dessa bolag – vilket är mycket riskfyllt. Det finns en utredning som lades fram för ett år sedan. Det är bara att införa den.

    • Javisst, håller med. Också sann liberal anda att stimulera och stärka individens egna initiativ.

      mvh/Hans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s