Läkarbesök på ackord

En lika besynnerlig som talande fortsättning på Stockholmscenterns utspel om Vårdval Stockholm blev plötsligt frågan om vilken tid man som patient kan ha rätt till hos doktorn. I utspelet angavs ”rätten till minst en kvart”. Såväl läsare i Dagens Medicin som Hanne Kjöller i DN var snabba med att avfärda utspelet med hänvisning till att man inte kan fastställa en minimitid för varje besök. Vissa ärenden tar lång tid, andra kortare. En inte helt originell ståndpunkt.

Men problemet är ju att det nuvarande ersättningssystemet är baserat på en fast ersättning per besök. Klart som korvspad att det i längden kommer driva ner tiden för varje besök. Ju fler besök, ju större ersättning. Det var ju också det centerpartisterna ville motverka. En tidsbaserad ersättning kommer på samma sätt i längden öka besökstiden och men kanske tiden ger mer utrymme för psykosomatisk vård. Lindra oro. Trösta. Alla system har sina för- och nackdelar.

I andra branscher där komplexiteten på uppdragen är stor och relationiken mellan uppdragsgivare och uppdragstagare är betydelsefull förekommer sällan besöksersättning. Hitta den advokat, arkitekt, revisor, konsult som tar betalt per besök. Det finns goda skäl till det; kvalitetskraven tål inte den typen av ersättningsmodell.

I sjukvården vill man gärna hitta ett uniformt ersättningssystem som gäller över hela linjen. Men vården är inte uniform. Man kanske måste acceptera flera olika typer av ersättningssystem. Om detta har jag bloggat tidigare.

Annonser

3 responses to “Läkarbesök på ackord

 1. Hej Hans,

  Intressanta blogginlägg kring vårdvalet. Min uppfattning är att det inte finns någon ersättningsmodell för vårdval som är perfekt för evig tid. Alla patienter och alla besök är ju olika. Även om de flesta vårdgivare har en utmärkt etik så kommer ändå långsiktigt beteenden att förskjutas så att intäkterna maximeras. Det talar faktiskt för att man med viss regelbundenhet gör förändringar i ersättningarna. Då är risken mindre för att ”negativa” beteenden sätter sig.

  Mitt och mina partikamraters förslag om ”rätt till en kvart” innebär förstås inte, som en del har uppfattat det, att alla besök ska vara exakt en kvart långa. Nej, det handlar om att patienten bör ha en rättighet att få mer än ett hälsoproblem undersökta eller belysta om besöket är kort (dvs. kortare än en kvart). Det finns ingen logik ur patientens eller vårdens perspektiv att patienter tvingas komma flera gånger till vårdcenteralen för problem som skulle kunna hanteras vid ett tillfälle. Det är enbart en effekt av tidigare och nuvarande ersättningssystem.

  Min förhoppning är att en tydlig rättighet innebär att patienten själv kan bevaka att en beteendeförändring äger rum. Det är mycket svårt för Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning att utöva denna typ av kontroll i efterhand. I bästa fall kan denna patienträttighet också genereltt bidra till ett mer jämlikt möte mellan läkare och patient vilket jag tror skulle vara till gagn både för patientens välbefinnande och delaktighet och för vårdens hälsomässiga effektivitet.

  Hoppas vi får fler tillfällen att byta tankar i sjukvårdsfrågor och lycka till i landstingsvalet.

  /Gustav Andersson, landstingsråd (c)

  • Tack för vänliga ord om mina inlägg. Håller med om att ersättningssystemen aldrig får bli statiska; de kräver ständig uppföljning och revision med avseende på ambition och måluppfyllelse. Den delen kan utvecklas betydligt.
   Vad gäller ”kvartssamtalet” så är jag helt överens. Det är en missuppfattning om läkarkåren (eller patienterna också för den delen) tror att ett ämne åt gången gäller. Både läkarkåren och patienter kan behöva upplysas mer om detta. Överhuvudtaget används systematisk kommunikation för lite i vården.

   Ser fram emot fler tankeutbyten kring sjukvård och dess utveckling.
   /Hans

 2. Pingback: Äntligen! | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s