Vårdval och LOV har revolutionerat offentlig Sverige

I gårdagens DN kunde vi läsa hur några företrädare för Centerpartiet i Stockholm vill utveckla Vårdval Stockholm. För någon månad sedan lanserade de rödgröna det de kallar Hälsoval. Utan tvivel engagerar vårdfrågorna inför det kommande valet även om rödgröna bloggare är snabba att inteckna alliansschism i centerns utspel.

Införandet av Vårdval Stockholm och LOV har inneburit inget annat än en ren revolution i offentlig Sverige som blir svår att återställa även för den mest fundamentalistiske planekonom i opposition. Skälet är naturligtvis att reformen gillas av folket. En överväldigande majoritet av Stockholms befolkning tycker att Vårdval Stockholm har medfört förbättringar. Sen alliansen tog över i Stockholm så har 30 nya vårdcentraler och 120 nya husläkare tillkommit. Det betyder bättre tillgänglighet och större valfrihet även i s.k. utanförskapsområden.

Revolutionen består i att makten nu lämnats tillbaka till folket av politikerna. Detta är en vagel i ögat hos de rödgröna som i grund och botten inte accepterar människors fria val när det gäller offentliga medel. De vill istället förbjuda den fria etableringsrätten och återta förfoganderätten över folks skattemedel.

Vårdvalet och LOV kommer bli föremål för många fler förbättringsarbeten i takt med att medborgarnas förväntningar och preferenser utvecklas och förändras. Utgångspunkten måste vara folkets bästa, inte de rödgrönas modell att alltid försöka maximera den politiska kontrollen.

En liberal ansats i det arbetet är ett större fokus på upplevd kvalitet. Hur patienten och dess anhöriga upplever kontakten med vården och den insats som ges måste få större genomslag än idag där kvalitet mest handlar om medicinsk prestation.

Annonser

2 responses to “Vårdval och LOV har revolutionerat offentlig Sverige

  1. Instämmer helt i detta. En annan viktig sak som alliansen i Stockholm har bidragit till är att låta personal knoppa av vårdcentraler från Landstinget och driva dessa i egen regi.
    Synd bara att man inte vågade löpa linan ut när oppositionen överklagade till läns-och kammarrätt.
    Undrar om moderaterna i Täby kommun är medvetna om vilken björntjänst de gjort för mångfalden genom sin katastrofalt amatörmässiga hantering av Tibble Gymnasiums avknoppning

    • Ibland går det lite snabbt för de nya moderaterna; arbetslöshetskassan, sjukförsäkringen, avknoppningen av Tibble Gymn (i praktiken en gåva), nya rättsprinciper modell Ask är exempel på praktisk politik som hade mått bra av lite eftertanke före.

      Mycket av alliansens politik skulle nog sossarna gärna vilja samtycka till men den fria etableringsrätten är för svårsmält. Där finns ett ideologiskt etableringshinder skulle man kunna säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s