Det finns inga onödiga läkarbesök!

DN har under några dagar haft kritiska artklar om Vårdvalet. Det har lett till ökade kostnader pga fler läkarbesök. Onödiga sådan hävdar kritiska läkare. Dessutom har vårdcentralerna snabbt fattat ersättningssystemets principer och bokar in patienterna på många korta besök istället för några få långa. På så sätt kan man öka sina intäkter.

För det första så finns det inget som heter onödiga besök; bara patienten själv kan avgöra vad som är viktigt och inte viktigt. Det har varit en av de fundamentala tankarna med Vårdvalet; nämligen att föra över avgörandet till patienten själv. Inte som tidigare ransoneringssystem där läkaren avgör vem och när.

För det andra så var en annan viktig utgångspunkt för Vårdvalet just det att öppna upp vården och skapa en större tillgänglighet. Klart att det ökar kostnaden, hur ska man annars kunna öka volymen? Men det har man tagit höjd för i sjukvårdsbudgeten.

Men, det är viktigt att man nu justerar ersättningsmodellen så att man inte skapar ett internt genererat kostnadstryck. Att dela upp vårdbesök i flera bara för att kunna ta mer betalt är inte rätt. Jag har inte varit obetingat positiv till en ersättningsmodell som baseras på styckpriser. I andra branscher har detta lett till kostnadsökningar (eller vinstökningar för producenten).

Jag har hela tiden hävdat att man bör överväga en timbaserad ersättning. Inte minst för att ge mer utrymme för den del av vården som bara handlar om tröst, den lugnande handen på pannan.

Annonser

2 responses to “Det finns inga onödiga läkarbesök!

  1. Pingback: Läkarbesök på tid? « Hans Åberg

  2. Pingback: Äntligen! | Hans Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s